Τα οφέλη του ψαριού

αναρτήθηκε απο superadmin 10/04/2019 0 σχόλιο(α)




Οι ειδικοί στη διατροφή και την υγεία, συστήνουν την τακτική κατανάλωση ψαριών,  τουλάχιστον 2  φορές την εβδομάδα. Είτε πρόκειται για άπαχα ψάρια , όπως πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, λαβράκι, είτε για λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλλες, τόνος, σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, ξιφίας, πέστροφα. Ως τροφή  αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Ειδικότερα, τα «λιπαρά ψάρια», φορείς της καλής χοληστερόλης HDL , αποτελούν μαζί με τα θαλασσινά, την κυριότερη και πλουσιότερη ζωική διατροφική πηγή των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA αποτελούν πηγή:

1) της βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας,

2) της βιταμίνης D, που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου,

3) της Β6 που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας,

 4) της Β12 που αποτελεί τη βιταμίνη του μεταβολισμού και της υγείας των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ακόμη είναι πηγές:

1) φωσφόρου και ασβεστίου, που συμβάλουν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών,

2) ιωδίου που συμβάλει στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς

3) σεληνίου και ψευδαργύρου που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

 Η έκφραση «φάτε μάτια ψάρια» έχει επικρατήσει γιατί η κατανάλωση ψαριού έχει συνδεθεί έντονα με την καλή υγεία των ματιών και την προστασία της όρασης. Ακόμη η κατανάλωση ψαριού συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι των νεφρών και του παχέος εντέρου. Τα μικρά ψάρια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με το κόκκαλο (πχ, σαρδέλα), αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ιδιαίτερα κατά περιόδους όπου εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος απώλειας οστικής πυκνότητας, όπως η εμμηνόπαυση. Επιπλέον,  τα ψάρια είναι σύμμαχοι μας ενάντια σε εκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. Πρόκειται για συμπεράσματα δύο διαφορετικών μελετών οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ιατρική περιοδικό «Archives of Neurology». Γι’ αυτο ας διευρήνουμε την κατανάλωση τους στην καθημερινότητα μας και ας μην ξεχνάμε οτι δεν υπάρχει ‘κακό’ ψάρι αλλά όλα τα ψάρια, λιπαρά ή μη, είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας.